Publicatiedatum 29-04-2024 Laatst gewijzigd 22-05-2024
Het is nooit aangenaam als jaloezie en argwaan in een relatie sluipen, maar er zijn wel heel mooie songs over geschreven. Zoals Suspicious Minds. Elvis Presley schoorde er in 1969 een grote hit mee. Het nummer groeide daarna uit tot een vaste waarde in zijn live shows en is tegenwoordig een niet weg te denken klassieker.
Singer-songwriter Mark James was in 1968 een getrouwd man, maar hij betrapte zich erop dat zijn gedachten regelmatig afdwaalden naar zijn allereerste liefde – inmiddels zelf een keurig getrouwde dame. Zijn vrouw had dat in de gaten. Het romantische sentiment van haar echtgenoot maakte haar argwanend en jaloers. Uit die verwarrende gevoelens werd Suspicious MInds geboren. Op een dag in 1968 tokkelde Mark James wat op zijn Fender elektrische gitaar waarbij de pakkende melodie zich als vanzelf aandiende. Voor de baspartijen gebruikte hij de pedalen van een Hammondorgel. Het echtelijke ongemak bezorgde hem de tekst.
Kansloos
Zijn platenmaatschappij Scepter was enthousiast over Suspicious Minds en liet het Mark James opnemen. Het liedje werd stevig aangekleed met koortjes en blazers. Alleen was Scepter een label dat geen groot promotiebudget had, dus was de Mark James versie van Suspicious Minds uiteindelijk kansloos. Het werd geen hit.
Niet veel later zat Elvis Presley in een studio in Memphis om een nieuw album op te nemen. Via bevriende producers kwam Suspicious Minds bij de zanger terecht. Was dit niet iets voor zijn plaat in wording? Hoewel het origineel kansloos geflopt was, realiseerde Elvis meteen dat hij Suspicious Minds tot een hit kon maken. Op 23 januari 1969 werd het opgenomen, opnieuw met veel koper en zangeressen. Mark James was zelf in de stad, maar merkte dat Elvis Presley het ongemakkelijk vond als hij in de studio rondhing. Hij trok zich discreet terug.
Zeggingskracht
Het nummer kwam overigens niet terecht op de originele lp-versie van From Elvis In Memphis die in de zomer van 1969 uitkwam (het staat wel op cd-reissues). In plaats daarvan werd Suspicious Minds in augustus 1969 als een losse single uitgebracht. Zonder het origineel te kort te doen, wist Elvis Presley extra zeggingskracht te geven aan het nummer over een bedreigde liefde. De weelderige orkestratie en de intense dameskoortjes deden de rest. Opvallend was dat zijn versie na drie minuten langzaam weggedraaid werd, om daarna toch weer terug te keren.
Suspicious Minds bezorgde Elvis Presley een van de grootste hits van zijn loopbaan. Het nummer haalde moeiteloos de Top 10 in landen als Engeland, Amerika, Australië, Duitsland, België, Canada en Nederland. Elvis was weer helemaal ‘back’. Hij zong het nummer voor het eerst tijdens een optreden op 31 juli 1969. Suspicious Minds groeide in de jaren die volgden uit tot een vast waarde van zijn spectaculaire live shows. Een epos waar hij zich altijd weer met ziel en zaligheid op stortte. Zoals ook te horen was op de opnieuw gemixte versie van Aloha From Hawaii Via Satellite die afgelopen zomer uitkwam. Het nummer werd later ook nog eens met succes gecoverd door o.a. de popgroep Fine Young Canibals en countryzanger Dwight Yokam. Ze bewezen dat het gevoel dat in Suspicious Minds verpakt zit universeel is.
In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...
Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot...
Elvis is voor altijd.. toch!? We zadelden onszelf op met de onmogelijke taak om 10 topnummers van The King te selecteren. Dit zijn ze, in chronologische volgorde. ‘If you're...